Lascare

Nieuws


Lascare

Hybride techniek vervangt puntlas

Aangemaakt op: Sun Jan 6 17:59:39 2013
Gewijzigd op: Fri Mar 15 22:43:24 2013


In de jacht op een lager gewicht en een stijvere constructie neemt het deels lijmen, deels mechanisch verbinden van carrosseriedelen een grote vlucht. De opkomst van deze hybride verbindingen betekent voor de schadeherstelbranche een enorme omslag.

Auto’s worden steeds vaker geconstrueerd uit onderdelen van verschillende materialen. Thermische verbindingen zijn daarvoor niet geschikt; steeds vaker wordt er gelijmd, in combinatie met ponsnagels: de hybride verbinding. Onder leiding van Europese premiummerken als BMW, Mercedes-Benz, Volvo en Audi worden modellen geconstrueerd die binnen enkele jaren volledig met zulke verbindingen zijn geproduceerd. Voor de schadeherstelbranche betekent dat een enorme verandering.“We zitten nu in een overgangsfase; in steeds meer auto’s worden hybride verbindingen gebruikt, wat betekent dat de de puntlas op termijn definitief verdwijnt”, zegt Willy Sprockel, adviseur Techniek & Opleiding bij Focwa. Wat daarmee ook verdwijnt, is de bekende manier van werken, zegt Sprockel. “Er verandert veel op de werkvloer; veel reparaties worden relatief emakkelijker als het gaat om de voorbereiding; bij lassen en slijpen is bijvoorbeeld demontage nodig van omliggende bekledingsdelen, bij lijmen en ponsnagelen niet. Daar staat tegenover dat dit wel heel specialistisch werk is. Elke processtap bij het lijmen moet exact worden gevolgd – er is geen zijstap mogelijk. De toleranties zijn veel kleiner, het luistert heel nauw. Het proces zelf is daardoor behoorlijk bewerkelijk en vereist veel kennis en kundigheid van de werknemer.”

Trainen

En het schort nog aan het aantal personeelsleden dat over de benodigde kennis en kundigheid beschikt, vindt Philip van Houwelingen, Commercieel manager van equipmentleverancier Lascare. “In het universele kanaal is de groep personeel met de juiste kennis, vaardigheid en de juiste gereedschappen eigenlijk nog te klein – en dat is toch de grootste groep bedrijven. Schadebedrijven met merkerkenningen, of die nauwe banden hebben met dealers, hebben hier een voorsprong: zij krijgen informatie direct van het merkkanaal en worden getraind om te leren werken op basis van diens reparatievoorschriften. Schadeherstellend Nederland is wel klaar voor deze nieuwe technieken, maar het universele kanaal moet nog veel stappen ondernemen”, vindt Van Houwelingen. 

Hoger plan

Aan de kwaliteit van de trainingen ligt het niet, legt Philip van Houwelingen uit. “De trainingen voor de universelen zitten op hetzelfde niveau als de merktrainingen. Wij zijn al jaren bezig met kennisverspreiding op het gebied van hybride verbindingstechnieken. Het is nu tijd voor de volgende stap: het op een hoger plan brengen van de opleidingen, door een algemene, Europese certificering.” Focwa heeft zich hard gemaakt voor het opzetten van de opleiding Europees Lijmoperator EWF-EAB. Er is een vijfdaags trainingsprogramma opgezet, volledig toegesneden op de Schadeherstelbranche. Na een pilotprogramma met deze training in 2013 wordt de opleiding officieel. “Wij willen dat iedereen die straks een hybride verbinding maakt, gecertificeerd is”, zegt Philip van Houwelingen. “Dat is wat ons betreft noodzakelijk voor kwalitatief en veilig schadeherstel. Gecertificeerd lijmen en hybride verbinden moet de normaalste zaak worden in de schadeherstelbranche.”